CHUDNUTIE DELENÁ STRAVA

DELENÁ STRAVA - jej pozitíva a negatíva

changing-lives

  • Jedným z populárnych spôsobov odstránenia nadváhy a obezity je delená strava. Je to pochopiteľné – sľubuje jednoduché riešenie problému obezity. Delená strava je však len ďalší spôsob ako schudnúť a potom vo väčšine prípadov opäť pribrať.
  • Je fakt, že v istej chvíli delená strava pomôcť môže. Ako? Kým sa človek prejedá, tučnie. Potom sa jedného dňa naštve a povie si "niečo s tým musím spraviť". A tak začne napríklad s diétou, ako je delená strava. Zrazu za začne venovať tomu, čo konzumuje. Bez ohľadu na to, či je jeho strava delená, alebo nedelená, už si dáva pozor. "Delená strava" je len forma realizácie zámeru schudnúť.
  • Je jasné, že človek, dávajúci si pozor na to, čo je, schudne. Chudnutie však nemá na svedomí delená strava. Je to len o obmedzení príjmu energie. U mnohých ľudí na chudnutie stačí aj pomerne malá úprava jedálneho lístka a zrazu je všetko v poriadku.

 

PRINCÍPY DELENEJ STRAVY

 

Povolené konzumovať:
V podstate všetko, avšak konzumované potraviny treba správne rozdeliť do skupín. V rámci skupín treba navyše dodržiavať stanovené pravidlá.

Skupiny potravín :

  • Skupina A: „kyslé potraviny“ - bielkoviny: mäso, hydina, ryby, morské plody, sója, syr a syrové výrobky s obsahom tukov do 50 %, vajcia, niektoré druhy ovocia: pomaranč, grapefruit, jahody, maliny..., ovocné čaje, šampanské
  • Skupina B: „neutrálne potraviny“- väčšina zeleniny: hrach, uhorky, špenát, rajčiny, cibuľa..., semienka, orechy, bylinky, kyslé mliečne výrobky: zákvas, tvaroh, ricotta..., olivový olej, šunka, údené ryby, maslo
  • Skupina C: „zásadité potraviny“ - celozrnné potraviny: chlieb, cestoviny..., koláče, krekery, cukor, med, ryža, sladká zelenina: zemiaky, mrkva, kukurica..., sladké ovocie: banány, sladké jablká, sušené ovocie..., všetky strukoviny okrem sóje, pivo, ovocné šťavy, sirupy

 

Dodržiavať nasledovné princípy:
Prísne zakázané je kombinovať skupiny A a C. Je možné kombinovať skupinu A a B, prípadne skupinu B a C.

  • Treba si dávať pozor na to, aby ste jedli dostatok bielkovín, kalcia, zinku a vitamínov D a B12.
  • V zásade by sa hlavne nemali jesť škroby a proteíny v spoločnom jedle. To znamená nejesť mäso so zemiakmi alebo chlieb s maslom, či syrom.
  • Ovocie a ovocné šťavy by sa mali konzumovať výlučne na prázdny žalúdok. Môže sa jesť aj pred jedlom alebo na desiatu (vhodnejšie ako desiatovať obložené žemle, či bagety)
  • Ovocie zaraďujeme do jedálneho lístka vzhľadom k nízkej energetickej hodnote. Obsahuje antioxidanty, ktoré sú veľmi ochranné a pôsobia i proti starnutiu. Treba ho však konzumovať zvlášť, nie spolu s inými potravinami.
  • Zelenina – Zeleninu je vhodné konzumovať pravidelne, používať ju ako prílohu namiesto ryže alebo zemiakov. Zemiaky a kukurica obsahujú škrob – nekombinovať s proteínmi.
  • Chlieb – uprednostniť tmavý celozrnný. Chlieb a pečivo sú škroboviny.
  • Syry – sú zdrojom vápnika. Odporúča sa jesť kvalitné, pokiaľ možno nízkotučné syry. Patria medzi proteíny.
  • Čokoláda – obmedzovať, jesť skôr tmavú a nekombinovať ju s inými potravinami.
  • Mlieko – piť menej kravského mlieka, podľa možnosti z ekologických fariem. Lepšie je používať mlieko sójové, ovsené, ryžové a pod. Kravské a sójové mlieko sú proteíny, ryžové, ovsené a mandľové mlieko sú univerzálne potraviny, t.j. môžu sa kombinovať so všetkým.
  • Vajcia – podľa možnosti kupovať také, ktoré sú pestované na eko-farmách. Bežné vajcia obsahujú antibiotiká. Vajce je proteínová potravina.
  • Maslo – uprednostniť skôr maslo ako margaríny, ktoré obsahujú rastlinné zahrievané oleje. Maslo môžeme kombinovať s proteínmi i so škrobmi.
  • Olej – najlepší je olivový olej, hlavne panenský. Dá sa kombinovať s proteínmi aj so škrobmi.
  • Soľ – používať morskú soľ alebo osoliť napr. sójovou omáčkou.
  • Cukor – používať hnedý, nerafinovaný cukor, med alebo sirupy a melasy. Cukor je škrobová potravina.
  • Čaj – neodporúča sa piť k jedlu.
  • Voda – piť pravidelne a dostatočne, minerálne vody treba kombinovať a meniť. Prípadne je vhodné aj používať vodný filter.

 

Pozitíva:
Je dovolené konzumovať skoro všetky potraviny. Konzumovanie väčšiny doporučených potravín v správnom množstve patrí medzi zásady správnej výživy, takže zníženie váhy dosiahnete aj bez stresujúcej kombinácie jedál podľa skupín.


NEGATÍVA DELENEJ STRAVY

  • Dodržiavanie veľkého množstva pravidiel.
  • Veľká časová náročnosť na prípravu a zostavenie denného jedálneho lístka.
  • Zabudnite na kuriatko s ryžou alebo rybu so zemiakmi. Síce môžete jesť všetko, nie však spolu.
  • Možno pomocou tejto diéty pár kíl zhodíte. A dokonca aj pomerne rýchlo. Ale ako dlho vás bude baviť delená strava? 2 mesiace? Pol roka?
  • Najnebezpečnejšie je, ak si niekto delenú stravu zvolí, ako diétu. Každá diéta totiž býva chápaná, ako časovo obmedzené riešenie, určené na istý zámer. Vaším zámerom je schudnúť. Ak potom človek schudne, delená strava sa stáva zbytočnou. Pustí sa zas do rezňov. A čoskoro má nazad aj svoje kilá a vo väčšine prípadov aj zdupľované.
  • Práve v tom je delená strava zradná. Málokto pri tomto diétnom opatrení vytrvá.

 

A preto je lepšie, ak namiesto experimentov typu delená strava siahnete hneď po racionálnej a zdravej výžive. Je to výživový štýl, ktorý zaisťuje prísun všetkých živín v dostatočnom množstve a štruktúre. Týmto štýlom sa môžete stravovať trvale. A preto nepriberiete.
 

V prípade, že chcete schudnúť bez trápenia, môžete urobiť nasledovné kroky:

• prečítajte si aj iné zaujímavé sekcie
• vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite) a my vás budeme diskrétne a nezáväzne kontaktovať.

Po zaregistrovaní sa Vám vyhotovíme a zašleme analýzu vašej postavy a budeme Vám v prípade Vášho záujmu pravidelne a bezplatne zasielať e-mailové informácie o zdravej výžive, stravovaní a správnom životnom štýle.