vitamín B2 ,riboflavín

losos-norsky-superior

Vitamín B2 sa vyskytuje spolu s tiamínom v rastlinách, a teda aj v zelenine. U rastlín podporuje rast a vzniká v koreňových výhonkoch. Pôvodne sa nazýval laktoflavín, pretože dodáva mlieku žltú farbu. Súčasný názov je odvodený od stavebnej zložky vitamínu ribózy- cukru. Objavený bol v roku 1879, keď pod mikroskopom zistili v mlieku fluoreskujúcu žltozelenú látku. Chemicky je to a-D-ribotylizoaxamín. Je rozpustný vo vode.
 

Medzi jeho hlavné funkcie patria:

  • podieľa sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín
  • podieľa sa na produkcii hormónov nadobličiek
  • podporuje rast, zdravú kožu, vlasy a nechty
  • prispieva k udržaniu dobrého zraku
  • chráni pred poškodením vývoja plodu
  • pôsobí synergicky s tyroxínom
  • posilňuje odolnosť voči kožným plesniam

 

Denná potreba
Odporúča sa 1,4 - 2 mg, v puberte a v starobe, ako aj u ťarchavých a dojčiacich žien je vyššia. Podľa príjmu energie je to 0,55 mg na 1000 kcal. Pri vysokých dávkach pôsobí toxicky.
 

Výskyt
Zdrojmi sú najmä mliečne výrobky, losos a iné ryby, ovocie, celé zrná, semená, najmä mandle, zelenina, vajcia, pečeň a pivovarnícke droždie.
 

Príznaky pri nedostatku
Nedostatok riboflavínu poškodzuje bunkovú oxidáciu, ktorá zapríčiňuje ochorenie nazývané ariboflavinóza. Príznaky sú: trhliny na perách, zápal rohovky, kožné príznaky, padanie vlasov, nespavosť, citlivosť na svetlo, zlé trávenie, oneskorený rast, pomalé reakcie, zapálený jazyk, páliace oči, rozšírené zreničky..
 

Príznaky nadbytku
Riboflavín ako jediný z vitamínov B pri vysokých dávkach, napríklad v tabletách môže pôsobiť toxicky. Metabolit citlivý na svetlo môže spôsobiť vznik sivého zákalu oka.
 


REKLAMA

 

REKLAMA

 

REKLAMA

REKLAMA

 

 

 

 

REKLAMA

reklama

REKLAMA