Papriky a paradajky - pomocník pri chudnutí a zlepšovaní zdravia

22.02.2010, 07:48, Štefan Holečko

Paradajky – pomocník pri Vašej snahe schudnúť,Chránia žalúdok, podporujú trávenie a zlepšujú imunitný systém, Spomaľuje starnutie, Paprika zlepšuje imunitný systém, Podporuje trávenie, znižuje cholesterol, zrýchľuje metabolizmus


Paradajky – pomocník pri Vašej snahe schudnúť

Obsahujú vodu a chróm, ktorý dáva pocit nasýtenia. Patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny vo svete. Sú kyslou zeleninou, ktorá má na organizmus, paradoxne, zásaditý účinok. Pravda, iba v prípade, že spolu s nimi nepošleme do žalúdka potraviny, ktoré obsahujú cukor a škrob. Aj vy máte k paradajkám najradšej mastný chlieb? Rátajte s tým, že táto kombinácia vedie ku kvaseniu a tvorbe kyselín v tráviacom trakte. Podľa zásad oddelenej stravy by ste ich radšej mali dopriať k bielkovinovým jedlám. Držíte diétu? Rajčiny k nej ideálne patria, lebo majú nízku energetickú hodnotu. Deväťdesiat percent plodov tvorí voda. Okrem mnohých minerálnych látok a stopových prvkov obsahujú aj chróm, ktorý zaručuje dlhodobý pocit nasýtenia.


Chránia žalúdok, podporujú trávenie a zlepšujú imunitný systém
Zrelé rajčiaky majú príjemnú, sladkú chuť, pretože obsahujú ľahkostráviteľné cukry, teda fruktózu, glukózu a sacharózu. Sviežosť im dávajú organické kyseliny, najmä kyselina jablčná a citrónová. Podporujú trávenie a v črevách dokonca ničia baktérie. Čím sú rajčiaky zrelšie, tým je obsah kyselín nižší. Z vitamínov je najdôležitejší betakarotén, ktorý sa v ľudskom organizme mení na vitamín A. Čím ho máte v strave viac, tým lepšie funguje váš imunitný systém. Ani slnko tak nepoškodí pokožku ľuďom, ktorí majú tohto vitamínu dostatok, a dokonca sa krajšie opália. Vitamínu C je najviac v povrchovej vrstve, až trikrát viac ako v dužine a šťave. Najviac ho obsahujú žltkasté a ružové plody. V posledných rokoch sa zistilo, že sírna zlúčenina S–metylmetionín, označovaná ako vitamín U, ktorá sa tiež nachádza v rajčiakoch, chráni organizmus pred vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika.


Lykopén - Váš ochranca

Červenú farbu dodáva plodom betakarotén a typické rajčiakové farbivo lykopén. V šupke sa nachádza až štyrikrát viac lykopénu ako v ostatnom plode. Význam tejto dôležitej zložky vo výžive v posledných rokoch rastie, má vynikajúce účinky pri znižovaní rizika rakoviny. Lykopén používaný ako potravinový doplnok chráni organizmus pred rakovinou pľúc, kože, prostaty, tráviaceho traktu a prsníka. V paradajkách nájdeme aj flavonoidy, ktoré výborne ochraňujú organizmus pred cievnymi ochoreniami, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pôsobia aj proti rakovinovým činiteľom.


Spomaľuje starnutie

Paradajka má pomerne silný antibiotický a močopudný účinok. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí protiskleroticky, zlepšuje tvorbu hemoglobínu a stimuluje imunitný systém. Posilňuje činnosť pečene a srdca a pôsobí ako prevencia rakoviny. Existuje mnoho dôkazov, že veľká spotreba paradajok alebo produktov z nich môže súvisieť s nízkym rizikom rakoviny. Surová rajčiaková šťava a surové rajčiny majú tiež protizápalový účinok a chránia pred zvyšovaním krvného tlaku. Podľa najnovších výskumov konzumácia rajčiakov spomaľuje starnutie.


Jedenásť kíl ročne – doporučená ročná dávka paradajok

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zjesť jedenásť kilogramov rajčiakov na osobu ročne. Najvhodnejšie je pochutnávať si na čerstvej šťave. Paradajky sú však účinné nielen v surovom stave, ale aj tepelne spracované. Pretlaky, kečupy, šťavy či pyré sú navyše aj príjemným spestrením nášho jedálneho lístka po celý rok. Niektorým ľuďom môžu surové rajčiaky výnimočne vyvolávať alergiu. Zvyčajne sa stratí, ak ich jedia častejšie. Predídu jej aj tepelnou úpravou, pretože alergény sa pri nej rozložia.

Paradajky jedzte aj so šupkou, nikdy ich nelúpte, stratia množstvo výživových hodnôt.

 

Paprika zlepšuje imunitný systém

Stredne veľký plod pokryje celodennú potrebu vitamínu C. Máte radi sladkú či ostrú? Červenú či zelenú? V každom prípade je jedným z najvýznamnejších zdrojov vitamínu C. Ak zjete desať dekagramov čerstvej papriky, dostanete do tela stopäťdesiat miligramov tohto vitamínu. Dvojnásobok odporúčanej dennej dávky! Ľudský organizmus potrebuje denne päťdesiat až sedemdesiat miligramov, čo sa dá dosiahnuť skonzumovaním jednej stredne veľkej čerstvej papriky. A červená ho obsahuje až dvakrát viac ako zelená! Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov, spomaľuje škodlivé účinky voľných radikálov, ktoré spôsobujú predčasné starnutie buniek a rakovinové bujnenie. Typy rakoviny, proti ktorým môže poskytovať vitamín C určitú ochranu, sú rakovina pľúc, úst, hrdla, žalúdka a hrubého čreva. Vitamín C je dôležitý aj na rast a udržiavanie zdravých kostí, väziva, chrupaviek, zubov či ciev. Životne dôležitý je pre imunitný systém a funkciu bielych krviniek, ktoré napádajú mikroorganizmy. Z ďalších vitamínov obsahuje paprika betakarotén, vitamín B1, B2 a kyselinu listovú. Podobne ako rajčiak aj paprika obsahuje významné množstvo S-metylmetionínu, teda vitamínu U.


Podporuje trávenie, znižuje cholesterol, zrýchľuje metabolizmus

Z minerálnych látok je v paprike zastúpený najmä draslík, vápnik, fosfor, síra, horčík a kremík, ktoré regulujú mnohé fyziologické funkcie. Flavonoidy v plodoch povzbudzujú krvný obeh, najmä jeho kapilárny systém, a chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Znižujú tiež hladinu cholesterolu v krvi a zistilo sa, že nepriamo pôsobia proti rakovinotvorným činiteľom a nežiaducim mikroorganizmom. Pálivú chuť majú na svedomí kapsaicianoidy, z ktorých najznámejší je kapsaicín. Dráždia žalúdočnú a črevnú sliznicu, prekrvujú ju a podporujú tak činnosť tráviaceho traktu. Zároveň pôsobia aj antibakteriálne, rozširujú cievy, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, urýchľujú látkovú premenu a v organizme stimulujú produkciu hormónov šťastia, známych endorfínov. Paprika podporuje trávenie a chuť do jedla i tvorbu žalúdočnej šťavy. Používa sa aj pri zápaloch hrdla, pohrudnice, pomáha pri žalúdočných a črevných infekciách a ostrá pálivá paprika aj pri reumatických ťažkostiach. Posilňuje srdce, cievy, sliznice a krvný obeh. Najlepšie je dopriať si ju v čerstvom stave. Pozor si treba dať len na to, aby ste jej nezjedli priveľa. Obsahuje totiž látky znižujúce zrážanlivosť krvi, a tie môžu vyvolať krvácanie z nosa alebo spomaliť hojenie rán.

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 

Taktiež sa môžete pravidelne na našej stránke RADY A DOPORUČENIA NA CHUDNUTIE (kliknite) informovať o problematike zdravej životosprávy a chudnutia.

 
« Späť


Diskusia: "Papriky a paradajky - pomocník pri chudnutí a zlepšovaní zdravia"
Dátum: Meno: Komentár:
20.11.2010, 12:42 Nika
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre

REKLAMA

 

REKLAMA

 

REKLAMA

REKLAMA

 

 

 

 

REKLAMA

reklama

REKLAMA