Chudnutie diéta zdravie ako zábava. Rady ako chudnúť.

24.02.2010, 07:27, Štefan Holečko

Chudnutie - čo by ste mali vedieť o výžive organizmu.Rozhodli ste sa schudnúť a hľadáte správny postup na Vaše chudnutie. Nerobte základnú chybu väčšiny ľudí s nadváhou, teda že sa rozhodnete schudnúť bez poznania základných zásad, ktoré potrebujete dodržať, aby výsledkom Vašej diéty nebolo opäť obrovské sklamanie.


Chudnutie - čo by ste mali vedieť o výžive organizmu.Rozhodli ste sa schudnúť a hľadáte správny postup na Vaše chudnutie. Nerobte základnú chybu väčšiny ľudí s nadváhou, teda že sa rozhodnete schudnúť bez poznania základných zásad, ktoré potrebujete dodržať, aby výsledkom Vašej diéty nebolo opäť obrovské sklamanie. Mali by sme vedieť, ako sa spávať ku svojmu telu. Platí jedna veľká pravda. Ako sa Vy správate k svojmu telu, tak sa Vám Vaše telo oplatí Vaším zdravím a samozrejme aj množstvom prebytočných tukových vankúšikov.

Ľudia často vedia, akú tabletku si majú dať pri bolestiach hlavy, no nevedia, ako bolestiam hlavy predchádzať. Veľmi málo ľudí si uvedomuje svoje zdravie a nepovažujú za potrebné robiť niečo pre svoje zdravie skôr, než kým sa neobjaví nejaký zdravotný problém.

Sami sme zodpovední za svoje zdravie, za to, akú má naše telo kondíciu, vitalitu i za to ako vyzeráme. Sami si vyberáme, čo zjeme, čo vypijeme. Práve to, čo pijeme a čo jeme, určuje kvalitu nášho zdravia, energie a vitality a náš celkový vzhľad. Veď naše telo stále vytvára nové bunky a tie vytvára z toho, čo mu dáte, teda čo zjete. Uvedomili ste si, čo vlastne jete, čo pijete?!

Kedysi dávno mali ľudia svoje mlieko, svoje mäso. svoje vajíčka, svoju zeleninu, svoje ovocie, sami si dorábali potraviny, A dnes? Kupujeme si potraviny v obchodoch a je samozrejmé, že potravinársky priemysel hľadá spôsoby, ako predĺžiť ich trvanlivosť. Každá potravina, ktorá má určitú dobu trvanlivosti, je nejakým spôsobom konzervovaná. Jeme potraviny s konzervačnými látkami a farbivami, stabilizátormi a rôznymi prísadami, ktoré vylepšujú chuť, farbu a trvanlivosť, no naše telo tieto látky nepozná a nevie ich spracovať. Veľmi často priamo poškodzujú naše bunky. Je to daň za spôsob života.

Hovorí sa, že každá choroba je daň za fajnové jedlo. Navyše denne konzumujeme veľa cukru, priemerne až 70 kg na osobu v jednom roku.

Jeme 12 krát viac solí, ako potrebujme. Živočíšne tuky tvoria až 80% všetkých tukov z našej stravy. Jeme veľa živočíšnych bielkovín a napriek tomu sme stále hladní. Prečo?

Poznáte tento príbeh? Dali ste si komplet obed, polievku, druhý chod,....polom ste si sadli pozerať televízny program a zrazu ste mali na niečo chuť?. Niečo by ste zjedli, no neviete čo. Tieto chúťky sú dôkazom toho, že organizmus nedostal to, čo potrebuje a preto si pýta ďalšiu dávku. Dostavujú sa rôzne chute, hoci, sme sa pred chvíľou dobre najedli. Varená strava neobsahuje žiadne enzýmy, tie sa ničia už pri jej varení pri 40 stupňoch Celzia. Varená strava neobsahuje takmer žiadne vitamíny. Tie sa varením tiež ničia.

Pokiaľ jeme len varenú stravu, naše telo nedostáva vitamíny, enzýmy a tak si ich stále pýta a to sú tie chúťky, ktoré pociťujeme.

Opýtajte sa sami seba. Čo ste dnes jedli surové? Jeme veľa varenej stravy. Žiadne zviera v prírode sa neživí varenou stravou?! Živia sa tým, čo príroda dá. Odpovedzte si sami na otázku: Ktoré zviera v prírode pije v dospelosti mlieko? Mlieko bolo stvorené pre mláďatá. Príroda je vo svojej podstate veľmi múdra. Navyše k tomu všetkému pridávame fajčenie, alkohol, nedostatok pohybu a stres. Už Vám je jasné, prečo nie sme zdraví.

Už Hipokrates, lekár dávnych Čias. povedal, že naše telo sa uzdraví a zotaví, ak dostane primeranú výživu. A čo jeme?

Aby naše telo dostalo to, čo potrebuje mali by sme denne zjesť 7 kusov surového ovocia alebo zeleniny, 5 porcií celozrnných obilnín, 4 porcie jedla s vysokým obsahom vápnika, plnohodnotné bielkoviny - proteíny s potrebnými aminokyselinami, dostatok správnych tukov, teda rastlinných. Robíte to?. Všetci trpíme nedostatkom mikroživín. Mikroživiny sú látky, ktoré telo nevyhnutne potrebuje, ale ktoré si nevie samo vytvoriť, potrebujeme ich zjesť v strave.

V dnešnej dobe už nie je možné dodať telu všetko bežnou stravou, nakoľko ovocie sa oberá pred dozretím, aby sa mohlo prevážať na veľké vzdialenosti a skladovať, takže obsahuje oveľa menej vitamínov a minerálov, ako keď sa konzumuje tesne po zbere. Jeme veľa jedla s vysokým obsahom kalórií a množstvom rôznych chemických látok. Často jeme to, čo máme práve po ruke, na čo máme chuť a vôbec netušíme, čo z toho naše telo má. Predstavte si, že za život zjeme asi 60 ton potravín a 240kg chemických látok. Tráviaci systém to všetko musí spracovať.

Veda o výživ je veľmi mladá, ale stále viac sa dostáva do popredia. Postupne sa stane súčasťou života každého z nás. Keď budeme poznať zákony zdravej výživy, budeme všetci štíhli, menej chorí a budeme dlhšie žiť.

 

Výživa organizmu

Popri vode práve výživa najviac ovplyvňuje naše zdravie. Dnes je už dokázané, že zdravá výživa dokáže predĺžiť život o viac ako 20 rokov. Existuje len veľmi málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela zabrániť, alebo aspoň zmierniť ich príznaky. Vhodná strava pomôže pri každom zdravotnom probléme, navyše zlepšuje psychiku, dodáva viac energie a vitality, zlepší spánok a tak chorý človek oveľa ľahšie prekonáva svoju chorobu.

Človek by mal jesť to, čo potrebuje, ale väčšinou je to, čo mu chutí. Zdravie si však udrží vtedy, ak mu bude chutiť to, čo jeho telo potrebuje. Výživa nie je to, čo zjeme, ale to, čo dokáže naše telo využiť pre budovanie a činnosť jednotlivých systémov.

Čo je to hlad? Hlad je potreba výživy a energie, ktoré si telo pýta. Naše telo denne potrebuje asi 50 druhov mikroživín. To sú tie látky. ktoré si telo nevie vyrobiť a musí ich dostať v strave. Sú to vitamíny, minerály, stopové prvky, esenciálne aminokyseliny -to sú stavebné jednotky bielkovín, nenasýtené mastné kyseliny, atď. Ak budete mať v strave dostatok všetkých mikroživín. stratia sa vaše chúťky a časté pocity hladu.

Mikroživiny sú aj živočíšne bielkoviny, cukry, tuky, tie si naše telo vie vytvoriť a práve tých máme v strave prebytok. Jeme veľa varenej stravy. Varením sa jedlo stáva ľahšie stráviteľným, no súčasne sa znehodnocuje a stráca chuť. Vrením sa ničia aj enzýmy a tie sú veľmi dôležité pre naše zdravie. Jeme v podstate mŕtve jedlo, telo stále pýta a tak jeme zbytočne veľa a preťažujeme svoj tráviaci systém.

Ďalším nešťastím je náš zlozvyk kombinovať potraviny. Uvedomili ste si niekedy, koľko rôznych zložiek potravín zjete odrazu? Tráviaci systém to musí spracovať a nečudujte sa. keď to postupne nebude vládať a jednoducho sa vzdá. A navyše žalúdok po 20. hodine už nepracuje. Koľkokrát idete spať s plným žalúdkom?!

Bolo by ideálne, keby sme jedli čo najjednoduchšie jedlá a keby sme po 18.hodine už nejedli. Snažte sa dodržiavať faktor čerstvosti. Jedzte jedlo čerstvo pripravené a snažte sa denne jesť veľa surového ovocia a zeleniny. Naučte sa pri nákupoch sledovať a kontrolovať zloženie a konzervačné látky vo všetkom, čo kupujete, aby ste vedeli, čo jete. Pokiaľ neviete, čo jedlo obsahuje a čo z neho vaše telo získa, tak ho radšej nejedzte.

Naučte sa jedlo dôkladne prežúvať. Žalúdok nemá zuby a veľké kusy nedokáže stráviť. Nedostatočne požuvané kusy jedla spôsobujú kŕčovité bolesti a v črevách hnijú. Naše telo vie využiť len to. čo dokáže skvapalniť.

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 

Taktiež sa môžete pravidelne na našej stránke RADY A DOPORUČENIA NA CHUDNUTIE (kliknite) informovať o problematike zdravej životosprávy a chudnutia.

 

 
« Späť


Diskusia: "Chudnutie diéta zdravie ako zábava. Rady ako chudnúť."
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre

REKLAMA

 

REKLAMA

 

REKLAMA

REKLAMA

 

 

 

 

REKLAMA

reklama

REKLAMA